LONDEN - De Nederlandse Banken ING, ABN/Fortis, SNS en Rabobank zijn geslaagd voor de Europese stresstesten voor banken.

Dat hebben de vier banken vrijdag na het sluiten van de beurzen bekendgemaakt.

ABN Amro Bank voldoet ruimschoots aan vereisten van de Europese stresstest, die werd gecoördineerd door de Europese toezichthouder CEBS, de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB). Dat heeft de bank vrijdag bekendgemaakt.

Kernvermogen

Op basis van het stressscenario in 2011 is de geschatte ratio voor haar kernvermogen, de zogenoemde tier 1 ratio, uitgekomen op 10,3 procent.

Dit is ruim boven het door CEBS vastgestelde minimum van 6 procent. Het effect van een extra schokscenario van overheden op het kernvermogen zou nog eens 40 basispunten bedragen. De tier 1 ratio eind 2011 zou daarmee uitkomen op 9,9 procent, aldus het bankconcern.

Rabobank

De Rabobank loopt naar eigen zeggen weinig risico bij eventuele economische tegenvallers, mede door de sterke kapitaalbuffers.

Op basis van het stressscenario in 2011 is de geschatte ratio voor haar kernvermogen, de zogenoemde tier 1 ratio, uitgekomen op 12,5 procent.

SNS Bank

SNS Bank zegt tevreden te zijn met de uitkomst van de stresstest van de Europese toezichthouder CEBS.

De zogenoemde tier 1 ratio, het kernvermogen van de bank, komt in het ergste scenario uit op 10,5 procent. Dat is ruim boven de minimumeis van 6 procent.

''In het ergste geval hebben wij geen extra kapitaal nodig. Een positieve uitkomst'', aldus een woordvoerder.

ING

ING is comfortabel geslaagd voor de stresstest van de Europese toezichthouder CEBS en De Nederlandsche Bank. Dat meldde ING vrijdag nabeurs.

Op basis van het stressscenario in 2011 is de geschatte ratio voor haar kernvermogen, de zogenoemde tier 1 ratio, uitgekomen op 8,8 procent. Daarmee blijft de bank boven de grens van 6 procent.

Aegon

Aegon wil vrijdag geen commentaar geven op de uitkomst van de stresstesten die vier grote Nederlandse banken hebben ondergaan.

''We willen de details eerst bestuderen voordat we een reactie geven'', aldus een woordvoerder van de verzekeraar vrijdag.

Aegon onderging geen test, maar is wel een grote speler in de Nederlandse financiële sector.

Belgische banken

Ook de Belgische banken KBC en Dexia zijn geslaagd voor de stresstest van de Europese toezichthouder CEBS. Dat gaven de banken vrijdag nabeurs aan.

Op basis van het stressscenario in 2011 is de geschatte ratio voor het kernvermogen, de zogenoemde tier 1 ratio, van KBC uitgekomen op 9,4 procent. De tier 1 ratio van Dexia kwam uit op 10,9 procent.

Dexia en KBC waren de enige twee Belgische banken die aan de stresstest mee moesten doen.

Incasseringsvermogen

De resultaten hebben het incasseringsvermogen van de Europese banken aangetoond, aldus de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank (ECB) in een gezamenlijke verklaring.

De zeven banken die tekort schoten moeten wat de EU betreft zo snel mogelijk hun kapitaalpositie opvijzelen, desnoods met behulp van andere EU-lidstaten.

Jan Kees de Jager

Het is goed nieuws dat de Nederlandse banken zijn geslaagd voor de Europese stresstest, maar dat is geen garantie dat in de toekomst geen enkele instelling additioneel kapitaal nodig zal hebben.

Dat heeft demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën vrijdag laten weten in een reactie op de uitkomsten van de stresstesten die zijn uitgevoerd door de Europese toezichthouder CEBS.

Waakzaam

''Alle Nederlandse banken zijn goed uit de test gekomen. Dat is goed nieuws. Het geeft aan dat onze financiële sector sterk is en klappen kan opvangen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Maar dat neemt niet weg dat we voortdurend waakzaam moeten zijn en zullen blijven. We blijven continu werken aan een solide financieel systeem'', aldus de Jager.

Kwetsbaarheden

De stresstest zegt iets over de mogelijk toekomstige kwetsbaarheden bij banken in geval van zeer negatieve ontwikkelingen. Wanneer banken goed uit de test komen, betekent dit dat ze tegen een stootje kunnen en verliezen kunnen opvangen.

''Maar dit geeft geen volledige zekerheid. Het gaat namelijk om een fictieve situatie; de werkelijkheid kan anders uitpakken'', stelt de Jager.

DNB

DNB meldde vrijdag dat de Nederlandse banken relatief hoge kapitaalbuffers hebben. Daardoor zijn ze de stresstest goed doorgekomen.

Op basis van het stressscenario in 2011 komt de gemiddelde tier 1 ratio voor de Nederlandse banken uit op 10,3 procent. Dit is ruim boven de drempel van 6 procent die het CEBS heeft vastgesteld.

Streng genoeg

Economen vragen zich af of de uitgevoerde stresstesten onder de 91 Europese banken wel streng genoeg zijn geweest. De gesjeesde banken hebben in totaal slechts 3,5 miljard euro nodig om te voldoen aan de kapitaaleisen van toezichthouder CEBS, veel minder dan verwacht.

Analisten gingen ervan uit dat vijf tot tien banken zouden zakken en dat zij minstens 30 miljard euro nodig zouden hebben om hun financiële huishouden op orde te brengen.

''Er is niets stressvols aan deze tests. Het is hetzelfde als wanneer je ze een weekeindje wegstuurt om lekker te relaxen'', aldus beleggingsstrateeg Stephen Pope van Canto Fitzgerald.