AMSTERDAM - Zwaar weer vrijdagmorgen voor UPC op de Amsterdamse beurs. Nadat het kabelbedrijf voorbeurs de omzetting van een enorme schuldenlast in nieuwe aandelen bekenmaakte, werd de handel in het aandeel UPC twee uur stilgelegd. Tegen het middaguur bungelde de noodlijdende kabelaar onderaan de AEX-index met een verlies van bijna 8 procent op 36 eurocent.

Bekijk video

De AEX noteerde een kleine winst van 0,94 punt (0,19 procent) op ,86 punten. Koploper was Koninklijke Olie met een winst van bijna 2 procent op 58,50 euro. Het oliefonds liep op door een stijging van de olieprijs. Die stijging werd veroorzaakt door een zware explosie in een olieopslagplaats in Koeweit.

Ook TPG wist de schijnwerpers op zich gericht. Enerzijds schijnt de postbezorger grote plannen te hebben voor samenwerking met een Brits concern, anderzijds is Wegener van plan om op de Nederlandse markt de concurrentie aan TPG aan te gaan. Het vertrouwen bij beleggers had blijkbaar de overhand, want het aandeel steeg 1 procent tot 24,31 euro.

De beurs van Londen was 0,75 procent hoger. In Parijs bedroeg de stijging 0,4 procent en in Frankfurt 0,2 procent. Over het algemeen waren de verzekeraars lager door een winstwaarschuwing die Swiss Life, de grootste levensverzekeraar van Zwitserland, donderdag had gegeven.

De euro stond rond het middaguur op 0,8600 dollar en was daarmee iets hoger dan eerder op de dag. Tegenover het pond sterling was de koers met 0,6100 niet veel anders dan eerder in de ochtend.