DEN HAAG - De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in juni gemiddeld 1,4 procent lager dan in juni vorig jaar. De prijsdaling van koopwoningen is in de eerste helft van dit jaar geleidelijk kleiner geworden, aldus woensdag het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vrijstaande woningen, die over het algemeen duurder zijn dan andere woningen, daalden met 3,4 procent het meest in prijs. De prijzen van de overige huizen daalden met 0,3 tot 1,6 procent.

Niet in alle provincies waren de prijzen lager. In Friesland en Zeeland waren de prijzen iets hoger dan een jaar eerder, in Friesland al voor de derde maand op rij.

Daling

Ten opzichte van mei dit jaar zijn de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen in juni gelijk gebleven. Vorige maand was er nog een daling van 0,7 procent. In vijf provincies stegen de huizenprijzen, die in Groningen met 2,4 procent het sterkst. In Drenthe namen de prijzen met 2,2 procent het meest af.

Bijna elfduizend bestaande woningen wisselden in juni van eigenaar. Dat is ruim 10 procent meer dan in juni vorig jaar. In de eerste helft van 2010 zijn er bijna 60.000 woningen verkocht, bijna 4 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het aantal verkopen sterk terugliep.