AMSTERDAM - Fortis en Dexia hoeven niet op te letten of de beleggingsrekeningen van leasebeleggers in de min staan. Dat bleek vrijdag uit een publicatie van de beurswaakhond AFM in de Staatscourant. Eerder al kreeg Aegon respijt.

Deze drie grote aanbieders van leaseproducten hoeven zich niet langer te houden aan de zogeheten saldibewakingsplicht. Volgens deze regel moeten bedrijven in de gaten houden of klanten hun financiële verplichtingen kunnen nakomen om te voorkomen dat ze diep in de schulden raken. Als blijkt dat beleggers in de problemen komen, moeten ze hun beleggingsrekening in de plus houden door bijvoorbeeld geld te storten of een pakket aandelen van de hand te doen.

AFM ontheft de aanbieders van hun taak als saldobewaker omdat veel leasebeleggers anders grote sommen geld op hun rekening moeten bijstorten. Zij zijn met geleend geld naar de beurs gegaan. Omdat de aandelenkoersen sinds de piek in het leasebeleggen hard zijn teruggelopen, zitten veel klanten met schulden.

Bedrijven die contracten voor leasebeleggingen verkopen, dachten lange tijd dat de bewakingsplicht niet voor hen gold. De AFM meldt dat de regel wel geldt voor nieuwe leasecontracten die nu nog worden verkocht.