DEN HAAG - Apothekers hebben gezamenlijk een incassobureau ingehuurd dat achterstallige rekeningen gaat innen. Een woordvoerster van koepelorganisatie KNMP heeft woensdag een bericht daarover in het AD bevestigd.

Volgens de organisatie komt het steeds vaker voor dat klanten hun rekening bij de apotheker niet betalen. Mensen moeten steeds vaker een deel van de medicijnen zelf betalen.

De overheid hoopt dat burgers op die manier zuiniger omgaan met medicijnen. De KNMP zegt geen concrete gegevens te hebben over de wanbetalers, maar de signalen zijn duidelijk, zegt een woordvoerster.

Ziektekostenverzekering

Soms hebben mensen een ziektekostenverzekering waarbij ze de kosten van medicijnen moeten voorschieten en die vervolgens bij de verzekering kunnen declareren. Volgens de KNMP komt het nogal eens voor dat mensen geen geld bij zich hebben en de apotheker de medicijnen in vertrouwen aan hen meegeeft. ''Ze hebben de medicijnen immers nodig voor hun gezondheid.''

Het probleem wordt steeds groter, verwacht de organisatie. Het ziet ernaar uit dat het nieuwe kabinet meer eigen bijdragen van patiënten zal vragen.