De doelstelling wordt zoveel mogelijk mensen te vervoeren, het aantal zitplaatsen en treinstellen wordt uitgebreid

UTRECHT - De NS gaan niet naar de beurs. Interim-presidentdirecteur K. Noordzij heeft dat vrijdag gezegd tijdens een presentatie van plannen voor de komende zes maanden

Het bedrijf wil een zelfstandige NV blijven, maar wel met een maatschappelijke taak. Doelstelling van de spoorwegen wordt om zoveel mogelijk mensen te vervoeren. Voorheen was het doel voornamelijk winst maken.

De NS gaan het aantal zitplaatsen uitbreiden met 10 procent, circa 19.000 stoelen. Aan het einde van het jaar willen ze 150 extra treinstellen op de rails hebben.

Alpenexpress

Noordzij kondigde tegelijk aan dat de wintersporttrein (Alpenexpress) en de autoslaaptrein deze winter respectievelijk zomer voor het laatst rijden. Volgens de CNV Bedrijvenbond kost het schrappen van deze treinen totaal 86 arbeidsplaatsen.

Ook wil de NS het aantal verkooppunten voor internationale kaartjes terugbrengen van 27 nu naar tien. Hiervoor in de plaats moet de consument meer gebruik gaan maken van telefoon en internet om een kaartje te bestellen.

Verstoorde werkrelaties

De NS wil de onder de oude directie verstoorde werkrelaties verbeteren. Er moet een betere relatie komen tussen de NS en de onder het ministerie van Verkeer en Waterstaat vallende taakorganisaties, bijvoorbeeld het Railinfrabeheer.

De treinen moeten beter op tijd gaan rijden door werving van nieuwe machinisten en conducteurs. Bij storingen moet het personeel van de NS op de stations betere informatie krijgen. Machinisten krijgen weer, net als vroeger, een directe verbinding met de verkeersleiding.

Noordzij wil tevens de sociale veiligheid bij de NS verbeteren. Om dit te bereiken kondigde hij extra personeel en surveillance aan op 24 stations.