NIJMEGEN - De Nijmeegse Radboud Universiteit (RU) en het academisch ziekenhuis St Radboud (UMC) willen werknemers die hun baan kwijtraken bij farmaceutisch bedrijf MSD in Oss, helpen met het opzetten van een eigen bedrijf.

De universiteit en het UMC zijn bang dat anders belangrijk onderzoek naar nieuwe medicijnen voor Nederland verloren gaat.

MSD, het voormalige Organon, maakte vorige week bekend dat 2175 van de 4500 werknemers in Nederland worden ontslagen. Het Amerikaanse moederbedrijf voert wereldwijd een herstructurering uit.

Samenwerking

De Nijmeegse universiteit en het UMC werken al heel lang samen met onderzoekers van MSD. Zij doen vooral fundamenteel onderzoek op medisch, biologisch en chemisch gebied. ''De opgebouwde kennis van dit onderzoek mag niet verloren gaan'', aldus een woordvoerder van de universiteit dinsdag.

De universiteit en het ziekenhuis hebben een samenwerkingsverband met regionale economische organisaties en bedrijven. Deze organisatie helpt onderzoekers met het opstarten van een eigen bedrijf. De ondernemer moet daarvoor van de overheid krediet krijgen.

De RU en het UMC zullen bij het rijk en de regio aandringen op dergelijke kredieten voor ex-MSD-werknemers. Een andere voorwaarde is dat de nieuwe bedrijfjes in Nijmegen worden gevestigd, maar dat zal gezien de afstand tot Oss geen groot bezwaar zijn.

Kamerdebat

De SP en PVV willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces om een debat te houden over het dreigende massa-ontslag bij farmaciebedrijf MSD, het voormalige Organon, in Oss.

''De regering moet hemel en aarde bewegen om de directie van het bedrijf MSD op andere gedachten te brengen'', aldus SP-Kamerlid Paul Ulenbelt dinsdag.

De PVV steunt het verzoek van de SP voor het debat, aldus een woordvoerster van de partij van Geert Wilders.