DEN HAAG - Shell gaat groene stroom verkopen aan particulieren. Vanaf 25 februari kunnen klanten zich aanmelden en vanaf 1 maart begint de levering van de uit Zweden afkomstige elektriciteit, aldus Shell vrijdag.

De stroom wordt opgewekt door verbranding van biomassa, in dit geval houtsnippers. Hierbij komt kooldioxide vrij. Toch noemt Shell de stroom groen omdat de houtnsnippers worden betrokken van Zweedse houtbedrijven die voor elke gekapte boom er een planten.

Volgens directeur H. G. Dijkgraaf van Shell Nederland is het logisch dat Shell zich op de markt voor groene stroom begeeft, ook al ligt het zwaartepunt nog bij de petrochemische activiteiten. "Elektriciteit en duurzame energie zijn volwaardige poten van ons bedrijf", aldus Dijkgraaf.

Shell denkt aan het eind van het jaar 40.000 huishoudens van groene stroom te voorzien. De prijs van de groene stroom ligt volgens Shell voor een huishouden met normaal verbruik ongeveer 1 euro per maand hoger dan die van gewone 'grijze' stroom.

De markt voor groene stroom is sinds 1 januari vrij. De consument kan zelf kiezen bij welk bedrijf hij de stroom betrekt.