BONN - Het grootste postbedrijf van Europa, Deutsche Post, heeft in het derde kwartaal 7,6 procent minder winst geboekt dan vorig jaar. Als belangrijkste oorzaken noemde de onderneming vrijdag de lagere opbrengsten bij de posterijen en minder rente-inkomsten uit zijn financiële tak. Het nettoresultaat kwam uit op 219 miljoen euro tegen 237 miljoen euro in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Deutsche Post is bezig met een forse uitbreidng van zijn expressdiensten en briefverkeer buiten Duitsland. Zo is het concern inmiddels volledig eigenaar van koeriersbedrijf DHL, waar onder meer het voormalige Van Gend & Loos toe behoort.

Deutsche Post investeert honderden miljoenen euro in Azië. Deze expansie is mede ingegeven door het besluit om de Duitse markt in te liberaliseren. Daarmee kan de positie van het postbedrijf behoorlijk onder druk komen.

Deutsche Post moest eerder dit jaar van de Duitse kartelautoriteiten de verzendkosten die het klanten in rekening brengt verlagen. Deze inkomstenderving heeft geleid tot een winstval van ruim 7 procent over de eerste negen maanden van het jaar.

Aandelen Deutsche Post zijn dit jaar al 69 procent gestegen. Daarmee is Deutsche Post een van de best presterende fondsen van de DAX-index.