BRUSSEL - De Europese Commissie heeft dinsdag in Brussel nieuwe regels voorgesteld voor seizoenarbeiders van buiten de EU. Het voorstel heeft als doel dat in de hele EU straks dezelfde procedure wordt gevolgd voor toelating van seizoenarbeiders van buiten de EU.

Daarnaast worden in het voorstel ook de rechten van de tijdelijke krachten geregeld.

Met name voor seizoensarbeid in de land- en tuinbouw en het toerisme moeten werkgevers steeds vaker een beroep doen op werkkrachten van buiten de EU. Deze seizoenarbeiders verkeren vaak in een kwetsbare positie.

''Om uitbuiting te voorkomen, moeten we hun betere voorwaarden en betere rechtszekerheid omtrent hun status bieden. Dat is precies de bedoeling van deze nieuwe richtlijn'', aldus EU-commissaris Cecilia Malmstrom (Binnenlandse Zaken).

Eenvoudiger

De nieuwe regels moeten het eenvoudiger maken tijdelijke arbeidskrachten van buiten de EU aan te nemen.

Er komt een maximale duur van de werkzaamheden van zes maanden voor de hele EU en er zijn bepalingen in het voorstel opgenomen over arbeidsvoorwaarden en het recht op sociale zekerheid.

De bedoeling is dat de verschillende EU-landen zelf het recht behouden om te bepalen hoeveel seizoensarbeiders er worden toegelaten.