ZAANDAM - Ahold wil de komende tijd minimaal 5 miljard euro ophalen met de uitgifte van nieuwe aandelen en de verkoop van bedrijfsonderdelen. Ahold gaat maximaal 625 miljoen aandelen uitgeven. De opbrengst zal tussen de 2,5 en de 3 miljard euro liggen, aldus het concern vrijdag. Een groep banken staat garant voor de opbrengst.

Bovendien gaat Ahold voor ten minste 2,5 miljard euro bedrijfsonderdelen verkopen. Het is nog onduidelijke welke, maar de Spaanse supermarkten staan al in de etalage. Ahold wil af van bedrijven en samenwerkingen die geen leidende positie hebben in hun markt.

Met de banken is een nieuw krediet afgesproken. Ahold kan de komende drie jaar aanspraak maken op 300 miljoen euro en 1,45 miljard dollar. Deze leningen vervangen de lopende overeenkomst met de banken.

Het is nog onduidelijk wanneer de emissie van nieuwe aandelen gaat plaatsvinden. Ahold denkt op de aandeelhoudersvergadering op november meer te kunnen zeggen. De opbrengst gaat Ahold gebruiken om de schuldenlast te verminderen. Het concern moet de komende jaren ruim 4 miljard euro aan lopende obligatieleningen aflossen.

Moberg presenteerde vrijdag nieuwe doelen voor Ahold. Zelf sprak hij van "de lancering van het nieuwe Ahold." Hij benadrukte dat hij van het concern een geheel wil maken.

Ahold zegt werk te maken van een beter ondernemingsbestuur. Volgend jaar zal op een aandeelhoudersvergadering een toelichting worden gegeven op de plannen voor de corporate governance. Sinds oktober is topadvocaat Peter Wakkie speciaal voor die taak in de raad van bestuur aangenomen.