DEN HAAG - De waarde van de export van Nederlandse goederen is voor het eerst weer boven het niveau van voor de kredietcrisis. De omstandigheden voor de Nederlandse export, waaronder een daling van de euro ten opzichte van de dollar, zijn gunstiger geworden.

Het volume van de uitvoer van goederen was in mei bijna 18 procent hoger dan een jaar eerder, blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het CBS.

De waarde kwam uit op 29,9 miljard euro, een kwart meer dan een jaar eerder. Het CBS wijst erop dat het uitvoervolume in de eerste helft van 2009 steeds 11 tot 15 procent kleiner was dan in 2008.

Waarde en volume

De waarde van geïmporteerde goederen steeg in mei met 26 procent en kwam uit op 27,1 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 2,8 miljard euro. Dit is 0,3 miljard euro meer dan in mei 2009.

Het volume van de invoer nam in mei met ruim 18 procent toe. De groei van het volume van de invoer was daarmee veel groter dan in de voorgaande maanden. Net als het volume van de uitvoer ligt dat van de invoer iets boven het niveau van mei 2008.

EU-landen

De export naar EU-landen groeide harder dan de uitvoer naar andere landen. De import uit niet-EU-landen nam juist veel sterker toe dan de invoer uit EU-landen.

Door de hogere olie-, basismetaal- en chemieprijzen waren de uitvoerprijzen 8,6 procent en de invoerprijzen 9 procent hoger dan een jaar eerder.