BRUSSEL - De EU-landen zijn het maandag eens geworden over sancties voor EU-landen die de Europese begrotingslimieten aan hun laars lappen. Ze willen zowel financiële als niet-financiële straffen, met inbegrip van het inhouden van Europese subsidies voor de begrotingszondaars.

De sancties zullen in zwaarte toenemen. Verschillende opties over automatische toepassing zijn besproken, aldus een verklaring van EU-president Herman Van Rompuy maandag na overleg met ministers van Financiën in Brussel.

Van Rompuy overlegt nog verder over de precieze sancties. De laatste tijd opperden enkele landen al het stopzetten van regiosubsidies tot aan het schorsen van stemrecht bij EU-raden.

De strengere begrotingsdiscipline moet Europa op weg helpen naar meer economische groei. De EU-landen overtreden al jaren straffeloos de begrotingsregels, zoals dat het overheidstekort hooguit 3 procent van het bruto nationaal product mag zijn.

Boete

Wegens de economische crisis zitten momenteel vijftien van de zestien eurolanden boven die limiet. Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) had zich eerder al uitgesproken voor strengere straffen. Tot dusver is nog nooit een boete opgelegd aan een land met buitensporige tekorten.

Engeland houdt vol dat de sancties alleen mogelijk kunnen zijn voor landen met de euro. Engeland heeft zelf geen euro.