BRUSSEL - Slowakije beslist snel of het meedoet met het omvangrijke noodfonds voor de euro. De nieuwe Slowaakse minister Ivan Miklos (Financiën) heeft dat maandag gezegd bij EU-beraad in Brussel.

Slowakije is het enige van de zestien eurolanden dat niet heeft ingestemd met het fonds van in totaal 440 miljard euro voor noodlijdende eurolanden.

Het fonds is dit voorjaar opgezet nadat de Griekse schulden de koers van de euro aantastten.

De vorige Slowaakse regering had grote twijfels over het fonds. Een besluit werd overgelaten aan de nieuwe premier, Iveta Radicova.

Die zei eerder deze maand dat het Slowaakse aandeel van 4,4 miljard euro te groot is vergeleken met de economie van het land. De economie is vorig jaar met 4,7 procent gekrompen.

Slecht signaal

De Duitse minister Wolfgang Schauble van Financiën zei dat verder uitstel door Slowakije ''een slecht signaal is naar de markt''. Hij zei dat de Europese partners Slowakije zouden pushen om mee te doen.

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, die het maandelijks overleg van euroministers voorzit, zei te verwachten dat Slowakije halverwege juli zal aanhaken. Het fonds is dan aan het einde van de maand beschikbaar.