BRUSSEL - Als er nog eens een bank failliet gaat, moeten rekeninghouders binnen zeven dagen hun geld vergoed krijgen. EU-commissaris Michel Barnier (Interne Markt) heeft dat maandag voorgesteld aan de EU-landen en het Europarlement.

Rekeninghouders moeten nu weken of zelfs maanden wachten op terugbetaling.

''Om een dergelijke snelle terugbetaling te bevorderen, zullen toezichthouders problemen bij banken vroeg aan de beheerders van depositogarantiestelsels moeten melden'', aldus Barnier.

Houders van bankrekeningen in de hele EU moeten tot 100.000 euro vergoed krijgen, waarmee feitelijk 95 procent van alle houders van bankrekeningen gedekt zijn. De dekking gaat ook gelden voor ondernemingen en voor alle valuta, aldus het voorstel.

Eigen land

Buitenlandse rekeninghouders kunnen volgens het voorstel voortaan aankloppen bij de toezichthouder in eigen land. Nederlanders krijgen steevast geld van DNB als ze een rekening hadden bij bijvoorbeeld een Belgische of IJslandse bank die over de kop is gegaan.

EU-commissaris Barnier stelt tegelijk voor om de bescherming van beleggers te verbeteren. Hij wil het minimumbedrag voor de compensatie van beleggers verhogen van 20.000 naar 50.000 euro. Beleggers moeten voortaan binnen negen maanden hun geld terugkrijgen.

Hij oppert verder de bescherming van verzekeringsnemers op te schroeven. Een van de opties is om in alle EU-landen verzekeringsgarantiestelsels op te zetten.

De Jager

Demissionair minister Jan Kees de Jager (Financiën) spreekt in een reactie van een goed plan. ''Ik steun het op hoofdlijnen. Of de termijn van zeven dagen haalbaar is, moeten we bekijken. Maar het moet veel, veel, veel sneller dan de maanden die het nu duurt.''

De Jager is vooral voor de harmonisatie van het bedrag van 100.000 euro in de hele EU en het idee dat de banken tevoren geld opzij moeten zetten voor het garantiestelsel. In Nederland wordt daar al aan gewerkt.

Kritisch

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) plaatst kritische kanttekeningen bij de verkorting van de uitkeringstermijn.

''De banken werken op dit moment hard aan de verkorting tot twintig werkdagen, wat al zeer snel is''. De NVB suggereert dat klanten wel bijvoorbeeld een voorschot kunnen krijgen.

Daarnaast vindt de NVB het niet verstandig dat ook middelgrote en grote ondernemingen geld vergoed krijgen.