PARIJS - Air France-KLM heeft een schikking getroffen in een kartelzaak in de Verenigde Staten. Dat maakte het luchtvaartbedrijf maandag bekend.

De civiele rechtszaak tegen Air France, KLM en KLM Martinair werd in 2006 aangespannen en had betrekking op schending van mededingingswetgeving.

De maatschappijen betalen in totaal 87 miljoen dollar (69 miljoen euro) aan compensatie. In ruil hiervoor geven de eisers hun claims op.

De zaak was aangespannen als een zogenoemde 'class action' van bedrijven en particulieren tegen tientallen luchtvrachtmaatschappijen, waaronder Air France-KLM, Lufthansa en British Airways.

Lufthansa trof in deze zaak eerder al een schikking van 85 miljoen dollar.

Tariefverhogingen

De maatschappijen werden ervan verdacht onderling afspraken te hebben gemaakt over tariefverhogingen en toeslagen tussen 2000 en 2006.

Daarbij zouden ze de stijgende olieprijzen, de aanslag op het WTC in New York op 11 september 2001 en de oorlog in Irak als excuus voor de prijsaanpassingen hebben gebruikt.

Schikking

In 2008 had Air France-KLM al een schikking getroffen met de Amerikaanse overheid voor een bedrag van 350 miljoen dollar. Verder zijn miljoenenschikkingen getroffen met toezichthoudende instanties in Canada en Australië.

Er loopt nog een onderzoek van de Europese Commissie. Daaruit zullen schadeclaims van honderden miljoenen euro's door Europese verladers voortvloeien. Dat meldt brancheorganisatie voor het goederenvervoer EVO maandag.

Teveel betaald

''Als gevolg van illegale prijsafspraken hebben verladers tussen 2000 en 2007 vele tientallen procenten teveel betaald voor luchtvrachtdiensten'', aldus EVO.

De claims kunnen pas ingediend worden nadat de commissie in deze kwestie uitspraak heeft gedaan en boetes heeft opgelegd. EVO riep de Europese Commissie daarom op haar onderzoek snel af te ronden.

Class action

Koreaanse kranten meldden afgelopen week dat in Zuid-Korea ook een 'class action' van gedupeerde klanten tegen Air France-KLM en andere maatschappijen overwogen wordt.

Dat gebeurt op grond van een recente uitspraak van de Koreaanse Fair Trade Commission, waarbij boetes van in totaal 120 miljard won (ongeveer 79 miljoen euro) aan negentien luchtvrachtmaatschappijen opgelegd zijn.

Aanklacht

Een woordvoerster van Air France-KLM wil alleen de boete van de Koreaanse overheid bevestigen. Van een civiele aanklacht is volgens de zegsvrouw vooralsnog geen sprake.

In het boekjaar 2007/2008 heeft de luchtvaartmaatschappij een eenmalige voorziening van 530 miljoen euro genomen voor alle boetes en claims die voortvloeien uit deze kartelzaak.