ROME - De Europese regels voor de overheidstekorten zijn gebaseerd op te optimistische verwachtingen voor de economische groei en moeten strenger worden gemaakt.

Dat zei de Italiaanse bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB) Lorenzo Bini Smaghi in een zondag gepubliceerd interview met de Italiaanse krant La Stampa.

De huidige regel dat Europese overheden hun tekort moeten beperken tot maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), voldoet volgens Bini Smaghi niet meer.

Aanpassen

''Die is ontworpen voor een gemiddelde economische groei van 3 procent per jaar, maar de eurozone kan in de komende jaren slechts ongeveer de helft van die groei realiseren. De regel moet dus worden aangepast.''

Volgens Bini Smaghi moeten overheden streven naar een begrotingsevenwicht.''Er moeten automatische maatregelen komen om afwijkend gedrag te voorkomen'', voegde hij eraan toe.

Euro

Het voortbestaan van de euro is volgens de ECB-bestuurder nooit in gevaar geweest door de financiële problemen in eurolanden als Griekenland en Spanje. ''Zij die op de ondergang van de euro gokten, zien dat nu op hun eigen rekeningen. Zij verliezen een hoop geld'', aldus Bini Smaghi.

''De euro was en is het probleem niet. Het probleem was het economisch beleid van sommige landen. Hun gedrag paste niet bij deelname aan een muntunie.''