AMSTERDAM - Nederlandse topbestuurders hebben vorig jaar minder verdiend dan in 2008. De gemiddelde inkomsten (opgebouwd uit onder meer salaris, opties en bonus) daalden vorig jaar met 8 procent naar 933.000 euro.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant naar de salarissen van bestuurders van 150 grote bedrijven, waarover de krant zaterdag publiceert. Het is het tweede achtereenvolgende jaar dat de gemiddelde beloning daalt.

Van de bestuurders van bedrijven die aan de AEX zijn genoteerd, verdiende Ad Scheepbouwer van KPN het meest; 7,4 miljoen euro. Dat had hij vooral te danken aan zijn opties en prestatieaandelen. Peter Voser van Shell (6,1 miljoen) en Nancy McKinstry (4,2 miljoen) zitten daar ver onder.

Ontslag

Volgens de krant hebben tientallen bedrijven de bonussen echter toch verhoogd, ondanks dat de bedrijven medewerkers de laan uit moesten sturen.

Bij 92 bedrijven verdwenen vorig jaar in totaal 132.000 arbeidsplaatsen. Desondanks keerden 56 van deze ondernemingen een bonus uit aan de directie en was bij 34 van deze ondernemingen de bonus zelfs hoger dan het jaar daarvoor.

In totaal 51 ondernemingen doken daarnaast vorig jaar in de rode cijfers. Van deze bedrijven keerden er 23 toch een bonus uit aan de top.

Delta Lloyd

Negen bedrijven verhoogden de bonus terwijl er zowel arbeidsplaatsen verloren gingen als dat aandeelhouders tegenvallers moesten incasseren. Bedrijven als chipmachinefabrikant ASML en verzekeraar Delta Lloyd stuurden zowel medewerkers de laan uit en maakten verlies, maar verhoogden toch de beloningen voor de top.