ARNHEM - De aanhoudende hitte dreigt problemen te veroorzaken voor energiebedrijven. De temperatuur van het rivierwater is de afgelopen dagen zo hard gestegen dat elektriciteitscentrales alert moeten zijn of zij hun koelwater nog wel kwijt kunnen.

Een woordvoerster van netbeheerder TenneT liet weten dat daarom vrijdag 'fase 0' van het waarschuwingssysteem in werking is getreden.

Producenten van energie gebruiken het rivierwater voor de koeling van de centrales. Het water dat zij teruglozen is doorgaans 7 graden hoger dan het rivierwater.

Milieuregels

Milieuregels schrijven voor dat het water nooit warmer mag zijn dan 30 graden. Nu het water in de Rijn (bij Lobith) warmer is dan 23 graden Celsius, moeten energiebedrijven dus extra alert zijn.

TenneT houdt de situatie nauwlettend in de gaten. Volgens de woordvoerster is er geen sprake van een alarmerende situatie.

Mochten centrales de afweging maken om minder te produceren, dan is er nog voldoende stroom in reserve. De consument merkt dus helemaal niets van de 'fase 0'.