AMSTERDAM – De verrassende zegetocht van het Nederlands elftal op het WK in Zuid-Afrika heeft er niet voor gezorgd dat de Nederlandse bevolking massaal de vakantie uitstelt. 70 procent van vakantievierend Nederland heeft geen rekening gehouden met de WK-finale.

Dat blijkt uit een enquête van vakantie.nl onder 668 respondenten.

Uit de antwoorden blijkt ook dat bijna de helft van de vakantievierders de finale bekijkt op het vakantieadres. Ruim een kwart gaf aan niets met het WK te hebben.

14 procent van de ondervraagden zei dat ze het plaatsvinden van het WK compleet zijn vergeten.

Vluchten omboeken

Wel hebben al ruim tweehonderd mensen hun vlucht bij Transavia omgeboekt, omdat zij de finale van het WK voetbal willen volgen. Dit heeft de luchtvaartmaatschappij vrijdag bekendgemaakt.

Passagiers die zich realiseren dat ze in het vliegtuig zitten op het moment dat het Nederlands elftal speelt, mogen hun vlucht gratis omboeken als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Op de hoogte

Er zijn ongeveer drieduizend mensen die zondag tussen twee uur 's middags en middernacht met Transavia vertrekken. Luchtreizigers hebben nog tot zaterdag 18.00 uur de tijd om hun vlucht aan te passen.

Reizigers die tijdens de wedstrijd in een vliegtuig van Transavia zitten, worden via de piloot op de hoogte gehouden van de prestaties van Oranje. ''Mensen in ons controlecentrum volgen de wedstrijd en die sturen bijvoorbeeld de scores via een telex naar de cockpit. Deze wordt dan voorgelezen door de piloot'', aldus de zegsman van Transavia.