BRUSSEL - De autoprijzen in ons land zijn vorig jaar stabiel gebleven. In de EU als geheel daalde de gemiddelde prijs van een auto licht.

De prijzen voor reparaties en onderhoud zijn in 2009 binnen de EU een stuk sterker gestegen dan de inflatie. Dat geldt ook voor de prijs van reserveonderdelen. Dat heeft de Europese Commissie vrijdag in Brussel bekendgemaakt.

De reële autoprijzen in de EU daalden in 2009 met 0,6 procent. Daarbij is uitgegaan van de prijs van een auto inclusief kortingen, btw en registratiebelasting. De prijsverschillen tussen verschillende landen werden kleiner.

Stimuleringsmaatregelen

Volgens de commissie zijn de relatief stabiele autoprijzen in 2009 voor een groot deel toe te schrijven aan stimuleringsmaatregelen om nieuwe auto's te kopen. Veel landen zetten dit soort maatregelen in om de gevolgen van de economische crisis te verzachten.

''Ik ben uiterst opgetogen dat consumenten in Europa de vruchten kunnen blijven plukken van de sterke concurrentie op de markten voor autoverkoop. Tegelijk ben ik ontzet dat de prijs voor reparatie en reserveonderdelen tijdens de economische recessie bleef stijgen'', aldus EU-commissaris Joaquin Almunia (Concurrentie) bij de presentatie van het rapport over de autoprijzen.