ALMELO - In september kreeg het Almelose bedrijfje ATS Kleizen onverwacht bezoek van enkele Amerikaanse technici. Ze bleken afkomstig van Lockheed Martin en hadden gehoord dat de Almeloërs mallen maakten voor de Airbus-380. Een dikke maand later heeft Kleizen een order binnen van 3,6 miljoen euro.

"In een keer verdubbeling van de jaaromzet", jubelt directeur R. van den Berg. Zijn bedrijf gaat 200 mallen leveren voor de vleugels van het nieuwe toestel. In die mallen worden straks de verschillende vleugeldelen gevormd -van stuurvlak tot vleugeltip- voor de drie types van het nieuwe gevechtsvliegtuig.

"We hebben niet hoeven lobbyen. We hebben dit bereikt zonder hulp van Den Haag. We leveren gewoon het beste voor de gunstigste prijs. Ze hebben ons gekozen uit achttien concurrenten. In een bezoek van een uurtje hebben we vier man van Lockheed uitgelegd wat we konden." Een paar weken later tekende Van den Berg in de VS een voorcontract.

De aantrekkelijke prijs die ATS Kleizen blijkbaar bood, komt volgens Van den Berg doordat zijn bedrijf goed is georganiseerd. "We hebben niet te veel vet, zoals andere bedrijven. We werken met veertig mensen."

ATS werkt vooral voor Airbus. Het heeft mallen gemaakt voor een aantal delen, waaruit de Airbus-380, wordt samengesteld. Onder meer de stuur- en staartvlakken en de spoilers van deze superjumbo worden gevormd op Almelose mallen.