OSS - Het farmaceutische bedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon, ontslaat 2175 van de 4500 werknemers.

De klap kwam hard aan, hoewel al langer bekend was dat er banen zouden verdwijnen.

MSD is ontstaan uit een fusie van de farmaciegiganten Merck en Schering-Plough en het was al duidelijk dat die fusie zou leiden tot een herstructurering van activiteiten in het concern.

''Oss'' is een van de acht onderzoekscentra van het wereldwijd opererende concern die voor eind 2012 dichtgaan. Ook worden activiteiten in Schaijk en Boxmeer stopgezet. De productie van medicijnen wordt in Oss ingekrompen.

Sociaal plan

MSD, dat in mei van dit jaar een sociaal plan overeenkwam met de vakbonden, belooft de getroffen medewerkers zo veel mogelijk te helpen bij het vinden van ander werk. Maar die zien dat somber in: ''Van de farmacie is niet veel meer over in Nederland'', zei een van hen.

De commissaris van de Koningin in Brabant, Wim van de Donk, sprak over een klap voor de werkgelegenheid in Oss en over een klap voor de kenniseconomie in Nederland.

Gevoelig verlies

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) sprak over een ''gevoelig verlies aan werkgelegenheid''. Haar ministerie wil nu samen met provincie en gemeenten kijken of er bedrijven zijn die onderdelen willen overnemen van MSD.

MSD liet weten met ''de academische wereld en diverse overheden'' in gesprek te zijn om een deel van het terrein in Oss en de voorzieningen om te vormen tot een nieuw ''science park''. Het ministerie van VWS noemde dat ''een interessante optie''.

Antconceptiepil

Het voormalige Organon was een van de weinige bedrijven in Nederland waar nog geneesmiddelen werden ontwikkeld.

Het bedrijf in Oss werd in de vorige eeuw vooral bekend door de anticonceptiepil. MSD verplaatst nu de afdeling die zich in Oss bezighoudt met onder meer anticonceptie, vruchtbaarheidsbehandelingen en overgangsklachten naar de Verenigde Staten.