AMSTERDAM - Royal Dutch Shell plc is in de olierijke Niger Delta van Nigeria middels het Gbaran Ubie-project begonnen met het produceren van olie en gas, meldt het bedrijf woensdag.

Het gas en de olie is bestemd voor de export en binnenlands gebruik in Nigeria.

"Wanneer we volledig operationeel zijn, naar verwachting volgend jaar, zal het project een miljard kubieke meter gas per dag kunnen produceren, wat overeenkomt met een kwart van het gas dat op dit moment in Nigeria wordt geproduceerd, en 70.000 vaten olie per dag", aldus Tony Okonedo, de woordvoerder van Shell Petroleum Company (SPDC), de Shell-divisie die het project runt.

Het project omvat volgens de woordvoerder vijf olie- en gasvelden, verspreid over een gebied van 650 vierkante kilometer in de Nigeriaanse staat Bayelsa en de Rivers State in de Niger Delta. De bouw van het project duurde vijf jaar.

Daarnaast meldde de woordvoerder dat het meeste gas naar de Nigeria Liquefied Natural Gas (NLNG) fabriek zal gaan in de stad Bonny in Rivers State.

Aandeelhouders

De aandeelhouders van NLNG zijn Nigerian National Petroleum Corp, met een belang van 49procent, Shell heeft een belang van 25,6procent, Agip SpA 10,4procent en Total SA heeft een belang van 15procent.