AMSTERDAM - Waar één belletje van Prins Bernhard al niet goed voor is. De prins klom dit voorjaar in de telefoon om te verkondigen dat het vermogen van de Oranjes wereldwijd veel te hoog wordt ingeschat. Reden voor de redactie van Quote om de koninklijke familie flink lager te zetten op hun jaarlijkse overzicht van Nederlandse rijkaards. De familie Van Oranje-Nassau is afgezakt tot de vijftiende plek.

Quote 500: Familie Brenninkmeijer (C&A) 10 miljard euro
Hoofdredacteur Jort Kelder van Quote: 'De Quote 500 is geen hit-list voor ontvoerders.'
Bekijk video:
Modem / Breedband

Quote 500: Meeste miljonairs wonen in Wassenaar
Een echtgenote van een hooggeplaatste inwoner: "Dit is 'gewoon' Armani wat ik aan heb."
Bekijk video:
Modem / Breedband

Het gezamenlijk vermogen van prinses Juliana, prins Bernhard en hun kinderen wordt nu geschat op minstens 1 miljard euro, zo blijkt uit de Quote 500 die woensdag werd gepubliceerd. Een jaar eerder namen de Oranjes nog een derde plek in op de rijkenlijst, met een geschat vermogen van 2,6 miljard euro.

Ondanks deze tik ligt de raming nog altijd ruim vier maal hoger dan het bedrag dat Bernhard enkele maanden terug de wereld in heeft geholpen. Hij zei tegen het Amerikaanse zakenblad Forbes dat zijn familie ongeveer 215 miljoen euro bezit. Quote heeft daar een paar honderd miljoen bovenop gezet. Dat bedrag kwam bovendrijven na schattingen van onder meer de rendementen op het kapitaal van koningin Wilhelmina, bezittingen van de familie in zowel binnen- als buitenland en beleggingen.

De lijst met de vijfhonderd meest vermogende Nederlanders wordt dit jaar wederom aangevoerd door de familie Brenninkmeijer, eigenaar van de confectieketen C&A. Hun vermogen wordt met 10 miljard euro zelfs 25 procent hoger ingeschat dan vorig jaar, omdat er enkele nieuwe inkomstenbronnen van de familie zijn komen bovendrijven.

Hoewel de koers van het aandeel Heineken een knauw heeft gekregen, neemt Charlene de Carvalho-Heineken nog altijd de tweede positie in. De belangrijkste erfgename van Freddy Heineken bezit ongeveer een kwart van de aandelen in de brouwerij. De koersval van Heineken knaagde 10 procent van haar vermogen af, dat vervolgens uitkomt op 3,8 miljard euro, aldus Quote. De Heinekentycoon wordt op afstand gevolgd door John Fentener van Vlissingen, die is opgeklommen tot een derde plek.

De echte pijn van de koersdalingen op de beurs, voelde verzekeraar Ad Bouwmeester. De grootaandeelhouder van verzekeringsbedrijf De Goudse moest 64 procent van zijn vermogen inleveren vanwege de lage rentestanden en de slechte rendementen op de beurs, die het verzekeraars afgelopen jaar moeilijk hebben gemaakt. Bouwmeester viel terug van plek 35 naar positie 131.

Het gezamenlijk vermogen van de vijfhonderd rijkste Nederlanders is afgelopen jaar 9 procent gestegen, ondanks het economisch gure klimaat. De vijfhonderd vermogenden bezitten samen 90,3 miljard euro. De hekkensluiter op de lijst beheert 36 miljoen euro, waarmee de ondergrens om op de lijst te verschijnen hoger dan ooit ligt.

De laatste plek is gereserveerd voor Patrick Kluivert. Hoewel de voetballer bij FC Barcelona akkoord is gegaan met een lager salaris en hij niet meer schnabbelt met sponsorcontracten, heeft Kluivert sinds vorig jaar 6 miljoen euro aan zijn kapitaal toegevoegd. Genoeg om als nieuwkomer in de lijst op te duiken.

/LINK
Quote 500