AMSTERDAM - Goede doelen hebben vorig jaar minder geld opgehaald uit eigen fondsenwerving. De donaties zakten in 2009 met 2 miljoen euro naar 621 miljoen euro.

KWF Kankerbestrijding blijft het grootste goede doel. Dat blijkt donderdag uit het jaarlijkse eigen onderzoek van de Volkskrant.

Grootste verliezers waren de Hartstichting, Plan Nederland en Kerk in Actie. Toch waren er ook nog acht goede doelen die meer geld binnenkregen. De goede doelen kregen vooral minder geld door nalatenschappen en sponsoring van bedrijven.

De lagere inkomsten komen vooral door de economische crisis, denken de onderzoekers. Ook voor dit en volgend jaar verwachten de goede doelen lastige tijden. Waarschijnlijk gaan voor sommige doelen de overheidssubsidies omlaag. Lichtpuntje is dat er wel meer geld binnenkwam door geld uit loterijen en winst op beleggingen.

Unicef

De goede doelen moeten steeds meer geld uitgeven aan fondsenwerving om de donaties op peil te houden. Na KWF Kankerbestrijding, staat Unicef gevolgd door het Rode Kruis op de tweede en derde plaats van de grootste goede doelen.

Er zijn ook goede doelen die het in vorig jaar beter deden dan in 2008. Cordaid, Zonnebloem, Woord en Daad, de Nierstichting en SOS Kinderdorp haalden meer geld op door eigen fondsenwerving. De drie goede doelen waaraan het Koninklijk Huis zijn naam heeft verboden, kregen minder geld binnen.

Bij het Oranjefonds, het Prinses Beatrix Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds daalden de inkomsten.