AMSTERDAM - De financiële waarden hebben donderdagmorgen de toon gezet op de belangrijkste effectenbeurzen in Europa. Londen verloor 0,1 procent, terwijl Frankfurt en Parijs beide 0,2 procent moesten prijsgeven. Amsterdam schommelde tegen het eind van de ochtend nog rond het slot van woensdag op 335,89.

Bekijk video:
Modem / Breedband

Na de lagere slotstanden op dinsdag en woensdag leek donderdag de derde handelsdag op rij met koersdalingen te worden. De neergaande trend onder de financiële fondsen stond tegenover de stijging in de technosector. Dergelijke fondsen profiteerden van de positieve vooruitzichten die Cisco Systems woensdag nabeurs in New York had afgegeven.

Slecht nieuws kwam uit Frankrijk waar herverzekeraar Scor, overigens niet opgenomen in de CAC-40, niet alleen met een negenmaandsverlies naar buiten kwam, maar ook met de aankondiging van een kapitaalinjectie van 600 miljoen euro. Verzekeraar Axa moest 1,7 procent inleveren. Duitse financiële waarden kleurden overwegend rood. Deutsche Bank stond 1 procnt in de min, Commerzbank 0,6 procent. Münchener Rück verloor 1,4 procent.

In Amsterdam was Aegon een van de sterkste dalers met een verlies van 1,7 procent. De verzekeraar noteerde wel een winststijging in het derde kwartaal, maar liet zich niet uit over de verwachting voor het hele jaar, dat in minder dan twee maanden ten einde loopt. "Geen sterk punt van Aegon", concludeerde Han van Lamoen, analist bij FBS. ING, Fortis, ABN Amro en Van der Moolen moesten eveneens terug, zij het minder fors.

Daarmee waren zij het die het beeld op het Damrak bepaalden. ASML, Logica CMG en Philips stonden alledrie in de plus, aangespoord door het bericht van Cisco. Grootste stijger was evenwel het voedingsmiddelenconcern Numico met een winst van 5,6 procent. Het bedrijf had laten weten de winstverwachting voor het hele jaar naar boven bij te stellen.

Vopak stal de show op de AMX met een stijging van 8,4 procent, na de winstcijfers van woensdag. Het opslagconcern liet een winstverbetering zien en trok de MidKap-index naar een winstje van ,3 procent op 346,67 punten.

De euro noteerde aan het eind van de ochtend 1,1450 dollar tegen een slot van 1,1470 dollar de voorgaande dag. De munteenheid verkeert na de sterke daling van maandag weer in rustiger vaarwater.