DEN HAAG - Minister Korthals van Justitie vindt dat het Openbaar Ministerie 'magere argumenten' heeft aangevoerd bij de beslissing om Versatel een schikking van 3 miljoen euro aan te bieden wegens belastingfraude.

"De argumenten zijn naar mijn idee niet echt voldoende genoeg om af te zien van een strafzaak", zei hij donderdag in Den Haag. Hij kan de overeenkomst evenwel niet terugdraaien, omdat de top van het OM er al in oktober zijn handtekening onder heeft gezet. Daardoor is de schikking onomkeerbaar.

Het OM heeft ervan afgezien de zaak voor de rechter te brengen omdat Versatel er op dat moment financieel slecht voor stond. Ook had het OM nog tijdrovende en arbeidsintensieve onderzoeken moeten verrichten, zo schrijft de top van het OM, het college van procureurs-generaal, in een brief aan Korthals. "Daarover valt nog wel een en ander te vragen", vindt de VVD-bewindsman.

Wel erkent Korthals dat een tijdrovende en kostbare procedure voor de rechtbank waarschijnlijk niet had geleid tot een hogere boete. Bovendien zal de belastingdienst nog geld terugvorderen van het bedrijf. De afhandeling daarvan is nog niet rond.

Korthals kwam eind vorig jaar onder vuur te liggen van de Tweede Kamer nadat het OM fraude bij de bouw van de Schipholtunnel had geschikt. Korthals was hiervan niet op de hoogte. Naar aanleiding van die zaak heeft hij de richtlijnen voor schikkingen aangepast.

Voortaan wil hij geïnformeerd worden over alle schikkingen van .000 gulden (45.000 euro) of meer. Eerder lag die grens bij 1 miljoen gulden (450.000 euro). Bovendien moet het college van pg's hem op de hoogte houden van schikkingen in zaken die gevoelig liggen.

Korthals kondigde in december aan dat, naast de Schipholfraude, er nog vijf zaken waren geschikt waarover hij volgens de nieuwe regels op de hoogte had moeten zijn.

Dat betrof schikkingen met chemiebedrijf Vos wegens overtreding van de milieuwet, met Delta Lloyd wegens fraude, Versatel en het Utrechtse grondreinigingsbedrijf Pouw. De vijfde zaak wordt alsnog voor de rechter gebracht, omdat de verdachte daarop heeft aangestuurd.