AMSTERDAM - Europese bedrijven profiteren de komende tijd steeds meer van de sterke groei in de opkomende markten en de groeiende middenklasse in die landen. Bovendien is de lagere stand van euro ten opzichte van de dollar een ''zegen voor de Europese economie''.

Dat blijkt uit de tussentijdse halfjaarlijkse vooruitblik die de bank ABN Amro MeesPierson dinsdag presenteerde.

ABN Amro-econoom Ben Steinebach verwacht dat de euro in de komende twaalf maanden daalt tot een stand van circa 1,05 dollar.

Nu staat de euro op circa 1,25 dollar, terwijl de Europese munt een half jaar geleden nog tegen de 1,50 dollar waard was. ''Er zijn natuurlijk ook nadelen aan een dergelijke lage stand, zoals een grotere kans op inflatie'', aldus Steinebach.

Nadelen

Maar volgens hem wegen de voordelen op dit moment sterk op tegen de nadelen.

''De concurrentiepositie van Europese bedrijven verbetert aanzienlijk door de zwakke euro'', zegt beleggingsstrateeg Evert Waterlander van ABN Amro MeesPierson. Bovendien profiteren veel grote Europese ondernemingen veel van de grote groei in de opkomende markten.

Toegevoegde waarde

Het gaat dan om bedrijven als DSM, Philips en de Duitse concerns BASF, Daimler en Siemens, aldus Waterlander.

Deze bedrijven kunnen een ''toegevoegde waarde'' leveren aan de opkomende markten en maken aantrekkelijke producten voor de groeiende, koopkrachtige, middenklasse in deze landen. ''De groei in opkomende landen vertaalt zich naar exporterende bedrijven in het westen'', aldus Waterlander.

Terugvallende groei

De komende periode is de grote economische groei voorbehouden aan de opkomende economieën. Die zullen volgens de verwachting van ABN Amro dit jaar met 7,5 (Brazilië) tot 10 procent (China) groeien.

Steinebach gelooft niet in de mogelijkheid van een sterk terugvallende groei in China, zoals sommige economen recentelijk hebben geopperd.

Positief

''Een afzwakkende groei in China zou een teken van kracht zijn, niet dat het land in een recessie terechtkomt.'' Steinebach wijst erop dat de Chinese overheid zich ook realiseert dat het baat heeft bij een sterkere yuan en een iets minder heftig groeiende economie.

Maar ook over de rest van de wereld is ABN Amro positief. In de westerse wereld komt geen hernieuwde recessie. De Amerikaanse economie zal dit jaar met 3,1 en volgende jaar met 3 procent groeien, voorspelt de bank.

Bemoedigend

Europa blijft daar met een voorspelde groei van 1,2 en 1,4 procent duidelijk bij achter. Maar de cijfers over Europa's grootste economie, die van Duitsland, zijn bemoedigend, vindt Steinebach.