STRAATSBURG - Passagiers hebben voortaan in de hele EU recht op teruggave van hun geld als een veerboot of cruiseschip meer dan anderhalf uur is vertraagd of geannuleerd.

Het Europees Parlement heeft dinsdag een voorstel hierover van de Europese Commissie goedgekeurd.

Het besluit volgt op een soortgelijke EU-regeling voor vliegtuig- en treinpassagiers. Een variant voor buspassagiers is op komst.

De passagiers hebben zo mogelijk ook recht op snacks en maaltijden. Als iemand door de vertraging moet overnachten, moet de exploitant van de schepen 80 euro per nacht als hotelvergoeding betalen, tot maximaal drie nachten.

Compensatie

Bovendien hebben de gedupeerde bootreizigers soms recht op een compensatie, bovenop de prijs van het kaartje. De reizigers krijgen nog eens 25 procent van het ticket als een boottocht van vier tot acht uur twee uur later aankomt dan gepland. Dat loopt op tot 50 procent bij vier uur vertraging.

De vergoedingsregeling geldt niet bij vertragingen door het weer of andere omstandigheden van overmacht.

Gehandicapten

De veerdiensten en cruiseschepen in de hele Europese Unie zijn voortaan ook verplicht om voorzieningen te maken voor gehandicapten, zodat die bijvoorbeeld met een scootmobiel aan boord kunnen.

Op initiatief van CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool heeft het parlement historische schepen hiervan uitgezonderd: ''De bemanning is hulpvaardig genoeg om mensen met een handicap of een beperking te helpen.''

Rondvaartboten

De EU-regeling gaat in principe gelden voor veerdiensten en cruiseschepen die meer dan twaalf passagiers kunnen vervoeren. Rondvaartboten en schepen voor excursies zijn uitgezonderd.

De regels gaan dus wel gelden voor bijvoorbeeld de veerboten naar de Wadden, stelde Wortmann na de stemming. Het geldt zeker voor de veerdiensten op de Noordzee naar bijvoorbeeld Engeland.

Het EU-parlement en de EU-landen onderhandelen nog over een soortgelijke vergoedingsregeling voor buspassagiers. Het Europarlement wil dat die regeling niet alleen gaat gelden voor de internationale touringcars, maar ook voor het regionale busvervoer.