AMSTERDAM - Delta Lloyd en BinckBank stappen samen in de Nederlandse pensioenmarkt. De verzekeraar en de beleggersbank lanceren een joint venture op het gebied van collectieve pensioenen met beschikbare-premieregelingen.

Beide partijen bezitten 50 procent van de aandelen in de nieuwe pensioenuitvoerder, die de naam BeFrank krijgt. De nieuwe onderneming zal de markt betreden na de inwerkingtreding van de Wet introductie premiepensioeninstellingen. Dit zal naar verwachting op 1 januari 2011 zijn.

Bij een beschikbare-premieregeling legt een pensioendeelnemer of zijn werkgever, net als bij andere regelingen, regelmatig premie in.

Het ingelegde geld wordt belegd en zo wordt pensioenvermogen opgebouwd. Van tevoren krijgt een deelnemer geen garantie over de uitkering die hij na pensionering in het vooruitzicht heeft. Alleen de hoogte van de inleg ligt vast, niet de hoogte van de uitkering.

Aanloopkosten

De aanloopkosten over de eerste drie jaar bedragen in totaal 6 miljoen euro. Vanaf 2014 verwacht BeFrank bij te dragen aan de winst van de moederbedrijven.

Een van de redenen van de wetswijziging is om Nederlandse pensioenondernemingen de mogelijkheid te geven in andere Europese landen te concurreren. Delta Lloyd en BinckBank houden nadrukkelijk de mogelijkheid voor Europese expansie open.