ROME - De samenwerking tussen Air France-KLM en Delta Airlines op transatlantische routes wordt uitgebreid met Alitalia. Dat hebben de luchtvaartmaatschappijen maandag in Rome bekendgemaakt.

De ondernemingen gaan alle kosten en baten van de vluchten tussen Europa en Noord-Amerika delen.

Samen vertegenwoordigen de luchtvaartmaatschappijen circa 26 procent van de capaciteit op de transatlantische routes met een omzet van circa 10 miljard dollar (bijna 8 miljard euro).

Air France-KLM heeft een belang van 25 procent in Alitalia, dat in 2008 failliet ging en een doorstart maakte met de inbreng van vooral Italiaanse investeerders.

Grote order

Topman Pierre Henri Gourgeon van Air France-KLM maakte op de bijeenkomst ook bekend dat de luchtvaartmaatschappij binnenkort een grote order zal plaatsen bij het Amerikaanse Boeing of het Europese Airbus.

Bij welke vliegtuigfabrikant de Frans-Nederlandse maatschappij zal gaan inkopen is afhankelijk van wat de producenten te bieden hebben.

''Wij zeggen tegen de fabrikanten: doe een bod en doe je best om voor de komende jaren in onze behoeften te voorzien'', aldus Gourgeon. Air France-KLM zou circa honderd middelgrote toestellen willen kopen. Dat is een segment waarin de Airbus A350 concurreert met de Boeing 787.