VENETIE - In de eerste vier maanden van dit jaar hebben dik 42.000 Nederlanders een cruise geboekt. Dat is een stijging van bijna 12 procent ten opzichte van de vergelijkbare periode een jaar eerder, toen bijna 38.000 mensen dat deden.

Door schepen vaker vanuit Europa te laten vertrekken, hopen cruiserederijen meer Europeanen over de streep te trekken om hun vakantie op een varend hotel door te brengen.

De Amerikaanse markt is van oudsher de cruisemarkt bij uitstek, maar nu die markt tegen verzadiging aanzit richten de rederijen hun pijlen op Europa. In Noord-Amerika namen de boekingen in de eerste maanden van het jaar met 1 procent toe, aldus de Dutch Cruise Council. In Groot-Brittannië was de groei 4 procent, op het Europese vasteland bijna 16 procent. In Nederland groeide de cruisemarkt vorig jaar met bijna 30 procent.

Vliegticket

Wanneer schepen vanuit Europese havens vertrekken, scheelt dat passagiers een vliegticket. Doordat rederijen steeds meer schepen in Europa inzetten, wordt het aanbod groter, wat ook een drukkend effect op de prijzen heeft.

Rederij Holland America Line, in 1873 opgericht in Rotterdam, heeft dit jaar vier afvaarten vanuit Rotterdam en vaart vanuit Amsterdam naar New York. Zelfs Vlissingen komt dit jaar aan de beurt. In totaal doen schepen van de HAL Nederland dit jaar twaalf keer aan.

Rotterdam

Voor volgend jaar staan onder meer zestien cruises met thuishaven Rotterdam als begin- en eindpunt op de rol, waaronder eenmalig een herhaling van de historische oversteek tussen Rotterdam en New York.