LONDEN - Wereldwijd blijft het economisch herstel onzeker. De Chinese economie lijkt dit jaar minder te groeien dan verwacht en de berichten uit de VS zijn ''zorgelijk''.

Dat schrijft de Amerikaanse top-econoom Jim O'Neill in de Britse krant Sunday Telegraph.

O'Neill, het hoofd van de economische afdeling van de bank Goldman Sachs, maakt zich vooral zorgen over een afzwakkende groei in China.

Als de groeicijfers daar daadwerkelijk flink lager uitvallen dan verwacht, is dat ''slecht nieuws voor ons allemaal'', aldus O'Neill. Goldman Sachs verlaagde recent de groeiverwachting voor China voor dit jaar van ruim 11 procent naar 10 procent. Pas als de economie nog minder presteert dan dit, is er reden voor zorg, zegt de econoom.

Gevaarlijk

Een zwakker dan verwacht China is met name gevaarlijk in combinatie met de forse bezuinigingsmaatregelen die Europese economieën zichzelf dit voorjaar hebben opgelegd en een minder sterk herstel in de Verenigde Staten, aldus O'Neill.

Volgens hem worden de berichten uit de VS steeds minder optimistisch. Vooral de cijfers over de huizenmarkt worden steeds zwakker. Daarnaast blijven ook de consumentenuitgaven op een laag niveau.