NIEUWEGEIN - Een groep ontevreden beleggers in aandelenlease probeert de schikking die Dexia Bank Nederland met klanten heeft getroffen, onderuit te halen. Volgens de vereniging Payback is de overeenkomst tussen Dexia en de beleggers onhoudbaar, omdat de bank grote druk zou hebben uitgeoefend.

De leasebeleggers die tekenden, hebben een schuld bij Dexia opgebouwd door met geleend geld naar de beurs te gaan. De bank heeft alle klanten soepelere aflossingsvoorwaarden voor hun schuld geboden in ruil voor de belofte dat zij afzien van juridische stappen. Circa 40 procent van de 200.000 klanten die via Dexia in aandelenlease stapten, is hiermee akkoord gegaan.

"Wij vinden de schikking aanvechtbaar", aldus woordvoerder P. Koremans van Payback. "Dexia kan die eisen niet stellen. Veel mensen moesten met het mes op de keel tekenen, omdat Dexia ze anders voor de rechter zou dagen. Dat is misbruik maken van de omstandigheden."

De vereniging wil dat de rechter zich buigt over de schikking. Volgens Koremans voert de club nog gesprekken met advocaten die deze klus op zich willen nemen.

Payback heeft 2000 beleggers achter zich staan die geld verloren met aandelenlease. De belangenclub bereidt diverse rechtszaken voor tegen aanbieders van deze beleggingsconstructies. Als de eisen die Dexia in zijn voorstel stelde sneuvelen, dan groeit het reservoir met beleggers die zich kunnen aansluiten bij rechtszaken tegen Dexia.