NEW YORK - Nadat woensdag de koersen door positieve berichten de weg omhoog weer hadden gevonden, stegen de aandelen donderdag op Wall Street verder in waarde.

De woorden van centrale bankenpresident Greenspan zorgden ook donderdag nog voor een goed sentiment onder beleggers. Dat werd nog versterkt door de overtuiging dat de economie echt het dieptepunt nu heeft bereikt en de weg omhoog is ingeslagen.

De Dow Jones-index eindigde de dag op exact 9920 punten, een winst van 157 punten ofwel 1,6 procent. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-index steeg eveneens, met 1,1 procent naar ,12.

Procter&Gamble

Procter&Gamble, fabrikant van consumentenproducten, zag de nettowinst in het tweede kwartaal van het lopende boekjaar flink stijgen, van 1,19 naar 1,3 miljard dollar. Dat was beter dan analisten hadden verwacht en beleggers reageerden verheugd. Het aandeel steeg 4,3 procent.

Oracle

Chipmakers stegen door de hogere waardering van analisten voor Intel. Vooral de nieuwe chips zullen voor meer winst gaan zorgen, zo is de verwachting. Ook de prognose van Oracle, dat de markt voor software in het voorjaar ziet aantrekken, zorgde voor stijging onder de Nasdaq-fondsen.

Delta Airlines

Delta Airlines, de op drie na grootste luchtvaartmaatschappij leed een fors nettoverlies van ruim 700 miljoen dollar. Het aandeel leed daar echter nauwelijks onder en eindigde de dag met een minimale winst van 0,1 procent.

De positieve stemming over de Amerikaanse economie deden ook de dollar goed. De euro verloor tegenover de Amerikaanse munt eerder op de dag al iets en stond na het slot van de beurs in Amsterdam op ,8610 dollar. Aan het einde van de handel in New York zakte de Europese munt verder weg tot 0,8585 dollar.