DEN HAAG - VNO-NCW wil dat alle woon-werkkilometers die in bestelauto's van de zaak worden gemaakt als zakelijk worden bestempeld. In het nieuwe belastingstelsel zijn niet in alle gevallen deze kilometers vrijgesteld voor de fiscale bijtelling. De werkgeversorganisatie VNO-NCW heeft in een brief staatssecretaris Bos van Financiën gevraagd om de regeling met terugwerkende kracht ongedaan te maken.

VNO-NCW zegt de afgelopen weken overspoeld te zijn telefoontjes over dit probleem. Diverse ondernemers zeggen problemen te hebben met werknemers die hun bestelauto niet meer mee naar huis willen nemen vanwege de financiële gevolgen die dat heeft. Alle woon-werkkilometers onder de tien en boven de dertig zijn sinds 1 januari 2002 geen zakelijke kilometers meer.

Dat de bestelauto's blijven staan heeft diverse negatieve gevolgen, aldus VNO-NCW. Zo kost het extra arbeidsuren en neemt in het geval van 24-uurs storingsdiensten de serviceverlening af. Ook zijn busjes die 's nachts bij de baas blijven niet te verzekeren.