RIJSWIJK - De Kamer van Koophandel (KvK) heeft een bodemprocedure gewonnen tegen een bedrijf dat honderdduizenden zogenoemde spookfacturen heeft verstuurd. Dat maakte de KvK donderdag bekend.

De eigenaren van het bedrijf, Kantoor voor Klanten uit Antwerpen, moeten opdraaien voor alle schade die zij hebben veroorzaakt. Volgens de KvK kan dat oplopen tot bijna een half miljoen euro.

''De rechtszaak was vooral een principiële kwestie tegen een plaag die Nederlandse ondernemers al jaren teistert'', zei KvK-directeur Frans van Steenis. Hij ziet dat ondernemers geregeld met valse facturen van malafide bedrijven bestookt worden.

Verschuilen

''Het is tot nu toe nauwelijks mogelijk geweest om de natuurlijke personen aansprakelijk te stellen omdat zij zich verschuilen achter bv's en andere rechtspersonen. Hierdoor ontlopen de daders veelal hun straf en kan de schade niet worden verhaald.''

Het malafide bedrijf maakte ook gebruik van de afkorting KvK. Eind 2008 verstuurde het ongeveer 350.000 rekeningen aan ondernemers in Nederland. Velen van hen dachten dat het post van de Kamer van Koophandel betrof en stonden op het punt om het bedrag van 149 euro, waar om werd gevraagd, keurig over te maken.

De Kamer van Koophandel wist echter te voorkomen dat ondernemers massaal erin stonken. De bankrekening waarop moest worden gestort werd geblokkeerd en al gedane betalingen zijn teruggehaald.