ZOETERMEER - De gemeente Zoetermeer heeft het bedrijf Sterigenics donderdag met onmiddellijke ingang stilgelegd omdat het de milieunorm heeft overtreden.

Dat heeft de gemeente laten weten. Het bedrijf is eerder al gewaarschuwd. In maart vorderde Zoetermeer een dwangsom van 15.000 euro. Nu is de maat vol, aldus Zoetermeer.

Het bedrijf, dat medische apparatuur en kleding reinigt, kwam in december 2009 in het nieuws omdat het jarenlang te hoge concentraties van het kankerverwekkende ethyleenoxide had uitgestoten.

Zoetermeer wil nu eigenlijk niet meer dat Sterigenics, dat voor het eind van het jaar uit Zoetermeer verdwijnt, nog open gaat, zo laat een woordvoerster weten. Dat kan alleen als het bedrijf kan aantonen dat het voor 100 procent veilig werkt.

Vervuiling

In een rapport over de jarenlange vervuiling van een commissie onder leiding van oud-minister Frank de Grave wordt onder andere geconcludeerd dat het bedrijf in 2002 onterecht een vergunning heeft gekregen van Zoetermeer.

Het rapport verscheen eind vorige week. De gemeenteraad vergadert donderdagavond over het rapport. Het college van burgemeester en wethouders reageerde eerder op de dag al.

Milieuhandhaving

De gemeente Zoetermeer heeft gefaald in de milieuhandhaving bij Sterigenics en het college is hiervoor volledig verantwoordelijk, zo luidde die reactie.

Het college, dat in mei aantrad, noemt het ''intriest dat omwonenden en werknemers van de omliggende bedrijven zijn blootgesteld aan de uitstoot van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide''.

Inadequaat

De gemeente heeft volgens burgemeester en wethouders inadequaat gehandeld bij het verstrekken van de vergunning, het toezicht en de handhaving.

Volgens Zoetermeer heeft het bedrijf de norm in de vergunning in juni met een kleine hoeveelheid overschreden. Dat was voor Zoetermeer reden de firma meteen stil te leggen. Gezien het vertrek uit de gemeente zou Sterigenics in oktober stoppen.