BOEKAREST - Demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) sluit donderdag met zijn Roemeense collega een akkoord over bestrijding van onder meer onderbetaling en belastingontduiking.

Sinds Roemenië in 2007 lid is geworden van de Europese Unie werken steeds meer inwoners van dit land in Nederland.

Door een betere samenwerking en uitwisseling van informatie kunnen rechten van werknemers op het gebied van de sociale zekerheid beter gehandhaafd worden en kan fraude worden aangepakt.

Onderbetaling

Beide landen hechten er volgens Donner aan om oneerlijke concurrentie door bijvoorbeeld onderbetaling tegen te gaan. Anders worden werkgevers en werknemers die wel netjes belastingen en premies betalen, de dupe van de fraude.

Roemenen hebben er volgens de minister ook belang bij te weten wat in ons land hun rechten en plichten zijn. Sociale Zaken heeft speciaal voor Roemenen een informatiefolder gemaakt.

Werkvergunning

Nederland heeft eerder soortgelijke samenwerkingsovereenkomsten gesloten met onder meer Polen, Slowakije, Tsjechië en Bulgarije. Inwoners van Bulgarije en Roemenië hebben een werkvergunning nodig om in ons land te komen werken.

Volgens EU-afspraken moet deze beperking voor werknemers uit de nieuwe lidstaten binnen enkele jaren vervallen.

Als ernstige verstoringen dreigen van de arbeidsmarkt kan Nederland de beperking uiterlijk tot 2014 handhaven.