AMSTERDAM - Boiler rooms, criminele organisaties die mensen waardeloze aandelen proberen aan te smeren, kosten Nederlanders jaarlijks miljoenen. Dat meldt NUzakelijk.

De AFM vermoedt bovendien dat het aantal in Nederland actieve boiler rooms de laatste tijd toeneemt, zo laat een woordvoerster van de AFM weten.

“We kunnen de cijfers niet hard maken, omdat boiler rooms vanuit het buitenland opereren en vaak van naam en adres veranderen. Dat maakt ze moeilijk te pakken. We moeten bovendien afgaan op de meldingen die we krijgen.”

Op basis van die meldingen, schat de financiële waakhond dat Nederlanders ieder jaar voor “een paar miljoen” het schip ingaan.

Zes ton

Volgens de gegevens van de AFM bedragen de investeringen vrijwel altijd “tienduizenden euro’s”. Het hoogste bedrag dat ooit gemeld is, ligt rond de zes ton. Recenter kwamen er meldingen binnen van slachtoffers die 120.000 euro of twee ton hadden ingelegd.

“Ze zijn zeer gehaaid en zorgen bijvoorbeeld voor geluiden op de achtergrond, zoals rinkelende telefoons, waardoor het lijkt of er stevig gehandeld wordt”, vertelt de woordvoerster.

Boiler rooms smeren mensen vaak niet-bestaande aandelen aan, de zogenoemde spookfondsen, of aandelen die nauwelijks waarde hebben, oftewel penny stocks. Ook verkopen ze aandelen die volgens hen zogenaamd zeer binnenkort aan de beurs genoteerd zullen worden.

Waarschuwingen

De laatste weken waarschuwt de AFM stelselmatig voor boiler rooms. Zo passeerden de afgelopen weken exotische namen als Synergy Marketing Solutions, Marshall & Horowitz, Hastings & Co, Midas International en Warwick Ventures de revue.

Zowel Synergy Marketing Solutions als Marshall & Horowitz boden de consument telefonisch aan te bemiddelen bij het verkopen van aandelen Gulf Oil Exploration. Het bedrijf in kwestie bestaat helemaal niet.

Nederlandse markt

Dat vooral buitenlandse boiler rooms actief zijn in Nederland, is volgens een rapport van het Financieel Expertise Centrum (FEC) een gevolg van het optreden van de opsporingsautoriteiten. Vroeger waren er wel degelijk organisaties actief vanuit Nederland. “Er zijn wel buitenlandse boiler rooms die zich specifiek richten op de Nederlandse markt”, verklaart de woordvoerster van de AFM.

Mensen worden vaak meerdere keren opgelicht. Ze doen een eerste storting, die vervolgens in waarde verdubbeld lijkt te zijn, en worden dan overgehaald met een nog groter bedrag in te stappen.

“Vervolgens is de website ineens verdwenen en kunnen mensen naar hun geld fluiten.” Hierna biedt een firma met een andere naam soms aan de aandelen over te nemen, waarvoor eerst een borgsom betaald moet worden. Ook die partij verdwijnt vervolgens spoorloos.

Geregistreerd

“We raden mensen aan als ze gebeld worden eerst te controleren of de organisatie geregistreerd is bij de AFM of bij een buitenlandse toezichthouder. Als je zomaar uit het niets gebeld wordt, is het sowieso raadzaam het gesprek meteen af te kappen. Dat mag namelijk helemaal niet”, aldus de AFM-voorlichtster.

De AFM raadt mensen daarnaast aan op internet via zoekmachines na te gaan of er iets bekend is over de aanbieding, maar daarbij op te passen voor gelikt ogende nepsites.