WASHINGTON - De omstreden hervorming van de Amerikaanse financiële sector is een stap dichterbij gekomen. Het Huis van Afgevaardigden in Washington heeft woensdagavond (lokale tijd) definitief ingestemd met de plannen.

De nieuwe maatregelen leggen het beleid van financiële instellingen strakker aan banden. Ook worden er veranderingen doorgevoerd in het toezicht. Consumenten worden beter beschermd tegen financiële speculatie.

De stemming over het Democratische voorstel verliep grotendeels langs partijlijnen, met 237 stemmen voor en 192 tegen. De Democraten reageerden uitgelaten op de uitslag van de stemming.

President Barack Obama sprak van ''een overwinning voor iedere Amerikaan die is getroffen door de roekeloosheid en de onverantwoordelijkheid die leidden tot het verlies van miljoenen banen en biljoenen aan geld.''

Riskant gedrag

Volgens de Democratische voorzitter van het Huis, Nancy Pelosi, zal ''het riskante gedrag van enkelen nooit meer de financiële stabiliteit van onze families, onze bedrijven en onze economie in gevaar brengen.''

Republikeinen waren minder te spreken over de hervormingen. ''Dit moet de volgende financiële crisis voorkomen, door een forse uitbreiding van de macht van de toezichthouders die de vorige crisis niet konden voorkomen'', aldus afgevaardigde Eric Cantor.

Volgens tegenstanders kosten de hervormingen meer dan ze opleveren en schaden de maatregelen de concurrentiepositie van Amerikaanse financiële instellingen. Om Republikeinen voor de plannen te kunnen winnen, hadden de Democraten de voorstellen de afgelopen weken flink afgezwakt.

De Amerikaanse Senaat buigt zich later over het wetsvoorstel. Daarna moet president Barack Obama zijn handtekening onder de financiële hervormingen zetten.