ZOETERMEER - De marktomstandigheden in de Nederlandse industrie zijn in juni verder verbeterd, al was de groei voor de derde maand op rij minder sterk dan in de voorgaande maand. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (NEVI).

De NEVI-inkoopmanagersindex die de industriële activiteit meet, daalde in juni tot 55,9 van 56,5 in mei.

Een stand van boven de 50 duidt op groei van de industriële activiteit, een stand onder de 50 op krimp. De index toont nu al negen maanden op rij groei van de bedrijvigheid in de Nederlandse industrie.

Volgens NEVI namen de orders in juni aanzienlijk toe, waarbij de grootste toename uit het buitenland kwam. De export werd gestimuleerd door de zwakkere euro, vooral bij orders van klanten uit de Verenigde Staten.

Om de gestegen orderontvangst op te vangen, verhoogden de industriële bedrijven hun productie flink, al was dat minder sterk dan in de voorgaande zeven maanden.

Werkgelegenheid

Ook nam de werkgelegenheid in de industrie in juni toe naar het hoogste niveau in twee jaar. De voorraad ingekochte materialen ging licht omhoog. Volgens NEVI namen de inkoopactiviteiten in de industrie flink toe, maar werden de levertijden voor grondstoffen aanzienlijk langer.

Verder kampte de industrie met hogere inkoopkosten door de gestegen grondstoffenprijzen. Daarom werden de verkoopprijzen in juni voor de vierde maand op rij verhoogd.