AMSTERDAM - Nederlandse banken hebben de bonussen van de raad van bestuur het afgelopen jaar gematigd, maar zijn daarbij de zakenbankiers 'vergeten'. Dat is donderdag de conclusie van de Eerlijke Bankwijzer.

"Het goede nieuws is dat op het niveau van de raad van bestuur de bonussen zijn gematigd", zegt Peter Ras, projectleider van De Eerlijke Bankwijzer. "Het slecht nieuws is dat zakenbankiers zich niet hier niet aan hoeven te houden."

Dit leidt volgens Ras tot "een soort schizofrene situatie", waarbij zakenbankiers meer premies opstrijken dan hun bazen in de raad van bestuur.

Bonusbeleid

Ook tellen duurzame en lange termijndoelen vaak te weinig mee in de raad van bestuur. Hierdoor scoren Aegon Bank, Friesland Bank, ING, SNS Bank/SNS Regio Bank en Van Lanschot in de ogen van de bankwijzer een onvoldoende voor hun bonusbeleid.

Triodos en ASN voeren 'een aantoonbaar beter' bonusbeleid. ABN Amro, Fortis, Rabobank en Robeco zitten hier tussenin.

Transparantie

"De oorzaken van de financiële crisis waren voor een groot deel een gebrek aan transparantie, de verspreiding van risicovolle producten en de beloning die hieraan werd gekoppeld", stelt Ras. "Zakenbankiers zijn juist degenen die deze producten ontwerpen, verkopen en hier een bonus voor opstrijken."

De kredietcrisis heeft het armoedebeleid bemoeilijkt, stelt Ras. "Banken moeten meer rekening houden met de impact die ze hebben op de samenleving."

Positievere rol

De initiatiefnemers van de bankwijzer, waaronder FNV, Oxfam Novib en Amnesty International, willen daarom dat De Nederlandsche Bank (DNB) een 'positievere rol' gaat spelen bij het bonusbeleid van banken. "De vorig jaar door de DNB en AFM opgestelde principes voor een beheerst beloningsbeleid zouden wettelijk moeten worden verankerd", zegt Ras.

De Code Banken, een set regels die de banken onderling hebben opgesteld, is wel wettelijk vastgelegd, maar geldt alleen voor de raad van bestuur. "DNB zou banken zwaarder onder druk moeten zetten en ervoor moeten zorgen dat het bonusbeleid voor zakenbankiers wordt gelijkgetrokken met die van de raad van bestuur."