HAARLEM - Hoofdverdachte Jan van V. in de vastgoedfraudezaak rond Philips Pensioenfonds en Bouwfonds heeft woensdag niets gezegd over de beschuldigingen van justitie aan zijn adres.

Justitie ziet Van V. als initiator van en spil in de fraude en verdenkt hem van miljoenenverduistering, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Kritiek op het opsporingsonderzoek van Van V.'s advocaat Willem Koops sprak het Openbaar ministerie (OM) met klem tegen.

Advocaat

Zo is er volgens officier van justitie Robert-Hein Broekhuijsen geen sprake van dat gebruik is gemaakt van gesprekken tussen de verdachte en zijn advocaat.

Ook is wel degelijk geprobeerd ontlastende informatie aan het dossier toe te voegen, zei hij op verwijten van de advocaat.

Maar het hielp niet dat een aantal verdachten, onder wie Van V., hun mond hielden ''en niet de 'guts' hadden om te vertellen wat er aan de hand was'', aldus de aanklager. Van V. was directeur van Bouwfonds Vastgoedontwikkeling. Hij is sinds zijn aanhouding in november 2007 zwijgzaam over zijn rol.

Bouwprojecten

Justitie had circa 125 verdachten op de korrel, die samen meer dan 200 miljoen euro zouden hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten. Gezien de omvang heeft het OM besloten met een aantal verdachten te schikken.

Afgelopen week werd bekend dat Jan van V. en zijn bv's voor ruim 70 miljoen euro hebben geschikt met de gedupeerde bedrijven. Vastgoedbelegger Harry Hilders en zijn bedrijf schikten voor 40 miljoen. Voor de regiezittingen van deze en volgende week zijn 15 verdachten gedagvaard.

Horloges

Volgens advocaat Koops zijn de opsporingsinstanties ''oncontroleerbaar'' te werk gegaan. Illustratief vindt hij een foto die werd gemaakt toen een pakket met horloges werd overhandigd aan Rob Lagaunne, oud-directeur van Philips Pensioenfonds.

Voor het maken van de foto was volgens Koops geen toestemming gegeven. ''De FIOD weet dat foto's sappig bewijs opleveren.'' Volgens de aanklager mag de politie wel zulke foto's maken en typeert de foto - die vermoedelijk omkoping vastlegde -wat er aan de hand is het dossier.

De zaken van Jan van V., ex- bestuursvoorzitter van Bouwfonds Cees H. en Olivier L. zijn woensdag voor onbepaalde tijd aangehouden. De verdachten staat maximaal ruim tien en half jaar cel te wachten.