AMSTERDAM - De Tweede Kamer wil dat de Arbeidsinspectie een onderzoek instelt naar mogelijk getreiter op de werkvloer bij TNT. Bij vakbonden FNV Abvakabo en CNV zijn klachten binnengekomen over het stelselmatig intimideren en treiteren door leidinggevenden.

Dat meldt het AD woensdag.

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de situatie op de werkvloer bij het postbedrijf na de aankondiging van duizenden ontslagen afgelopen zaterdag.

Minister Donner (Sociale Zaken) wil naar aanleiding van de discussie in de Kamer een onderzoek naar de werksituatie binnen het postbedrijf van de Arbeidsinspectie in samenwerking met de vakbonden.

Oplossing

“Een goede suggestie”, aldus FNV Abvakabo. “De sfeer op de werkvloer kunnen wij niet oplossen. Maar gerommel met ziekte- en vakantiedagen is zeker iets waarvoor wij snel een oplossing willen zoeken.” De mogelijkheid tot een gezamenlijk onderzoek wordt momenteel bekeken.

Onderzoek

Op dit moment kan de Arbeidsinspectie nog geen begin maken met het onderzoek omdat de klachten alleen bij de vakbonden en de Stichting Meldpunt Collectief Onrecht zijn binnengekomen. De dienst kan pas beginnen met het onderzoek nadat er rechtstreeks klachten worden gemeld bij de dienst.

Zaterdag maakte het postbedrijf bekend dat duizenden fulltime postbodes ontslagen worden. Door de sterke afname van het aantal poststukken ziet TNT zich gedwongen om vaste krachten te vervangen door flexibele krachten.