CHONGQING - China en Taiwan hebben dinsdag een historisch handelsverdrag getekend. Met het akkoord worden de invoerheffingen voor in totaal ongeveer achthonderd producten verlaagd. Ook worden bepaalde dienstenmarkten geopend.

China gaat de invoerheffingen op 539 Taiwanese producten afschaffen. Het gaat onder meer om petrochemische producten, motorvoertuigen, medische apparatuur en elektronica.

Tegelijkertijd krijgen 267 Chinese producten, waaronder ruwe materialen, fietsen, autobanden en tandenborstels, vrije toegang tot de Taiwanese markt.

Yuan

Verder krijgen Taiwanese banken een jaar eerder dan was voorzien de mogelijkheid zaken te doen in de Chinese munt, de yuan. Mogelijk zullen Taiwanese financiële concerns zoals Cathay Financial op termijn belangen kunnen kopen in Chinese branchegenoten.

Chinese banken krijgen de optie hun huidige Taiwanese vertegenwoordigingen om te zetten in volwaardige kantoren.

Investeren

Ook mogen Taiwanese bedrijven gaan investeren in Chinese diensten. Het gaat onder meer om vliegtuigonderhoud en medische diensten. Taiwan gaat open voor Chinese investeringen in film en dienstverlening aan bedrijven.

Persbureau Reuters verwacht dat Taiwanese petrochemische bedrijven zoals Formosa Petrochemical en automakers zoals Tong Yang zullen profiteren van het verdrag.

Aan Chinese zijde zijn het vooral bedrijven in de provincie Fujian die zullen profiteren, aangezien deze regio geografisch het dichtst bij Taiwan ligt.

Goedkopere concurrentie

Taiwanese producenten van laagwaardige producten en hun laagopgeleide werknemers hebben waarschijnlijk het meest te verliezen. Zij krijgen te maken met goedkopere concurrentie van het vasteland.