DEN HAAG - De boeren hebben nog niet veel last van de droogte die al een tijdje aanhoudt. ''Door de bank genomen vallen de problemen tot nu toe mee'', zei dinsdag een woordvoerder van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

De gevolgen zijn nog te overzien, omdat het in het voorjaar af en toe flink heeft geregend. Toch zijn veel boeren nu wel al met beregenen begonnen.

Volgens hem loopt de groei wel enige achterstand op en wordt het sowieso een laat seizoen omdat het ook een koud voorjaar is geweest.

Grondsoort

De problemen voor boeren en tuinders met droogte hangen nauw samen met onder meer grondsoort, ligging en de beschikbaarheid van (zoet) water om gewassen en grasland te beregenen.

Tot nu toe is er slechts een waterschap (Peel en Maasvallei) dat een verbod heeft doorgevoerd voor het waterverbruik uit beken en rivieren.

Prijsniveau

Een langdurige droogteperiode kan een optimale gewasopbrengst in de weg staan, maar kan ook het prijsniveau gunstig beïnvloeden. Door de combinatie van het koude voorjaar en de huidige droogte stevent de akkerbouw af op een lagere oogst dan de afgelopen jaren.

Bekijk lezersfoto's van het zomerweer op NUfoto