TORONTO - Premier Jan Peter Balkenende hoopt dat de top van de belangrijkste economieën ter wereld, de G20-top in het Canadese Toronto, erin slaagt ''een signaal gericht op herstel van vertrouwen'' af te geven.

Nederland is geen lid van de G20 maar schuift dit weekeinde wel voor de vierde keer op rij aan.

Hoewel de laatste tijd internationale verdeeldheid bleek over de snelheid van de aanpak van begrotingstekorten en de noodzaak van een wereldwijde bankenheffing, is Balkenende niet zo pessimistisch.

''Ik zie niet zulke scherpe tegenstellingen'', zei hij zaterdag in Toronto. Zaterdagavond (lokale tijd) is er een diner van de wereldleiders, zondag is de top.

Complexe situatie

De G20 maakte de afgelopen jaren eensgezinde afspraken over onder meer de aanpak van bonussen en strenger financieel toezicht.

Aan de vooravond van de top in Toronto is de situatie volgens Balkenende echter heel complex omdat de economische omstandigheden nogal verschillen. Zo draait het Verre Oosten economisch weer goed en kampt Europa met een schuldencrisis, zoals in Griekenland.

Waarschuwing VS

In Europa worden dan ook volop grote bezuinigingspakketten en structurele hervormingen gepresenteerd om de overheidsfinanciën snel weer op orde te krijgen. De Verenigde Staten waarschuwden eerder echter dat het broze economische herstel niet in de knop gebroken mag worden, en investeringen nodig blijven.

Volgens Balkenende moet er geen ''zwart-wit tegenstelling'' worden gecreeerd tussen bezuinigen en investeren. ''Het is vooral van belang onderling af te stemmen en van elkaar te leren.'' Ook in Amerika gaan volgens de premier stemmen op de begrotingsproblemen niet uit het oog te verliezen.

Bankenheffing

Wat een heffing voor banken betreft wees Balkenende op de eensgezindheid in Europa en de ambities van de Amerikaanse president Barack Obama. Ook zonder medewerking van landen als Canada kan er wat hem betreft een heffing komen.

Wel moeten de vragen over tarieven, de grondslag en de opbrengst nog beantwoord worden. Minister Jan Kees de Jager (Financiën) zei zaterdag in Toronto zo'n heffing voorlopig niet te verwachten. Invoering zou volgens hem bovendien gekoppeld kunnen worden aan de economische situatie in een land.

Balkenende waarschuwde wel dat banken niet met te veel tegelijk moeten worden opgezadeld. Ze hebben al strengere regels rond toezicht en transparantie opgelegd gekregen. Daarnaast is het van belang dat de kredietverlening op peil blijft. ''We hebben een positieve grondhouding voor een bankenbelasting. Maar het moet wel verstandig en zorgvuldig'', aldus De Jager.