AMSTERDAM - Griekenland zet een aantal van zijn 6000 eilanden in de etalage om zijn enorme staatschulden deels af te betalen. Het land mikt vooral op Chinese en Russische investeerders, zo meldt de Britse krant The Guardian.

De Grieken hebben zelf geen geld om in het aanleggen van toeristische infrastructuur op de eilanden te steken. Daarom willen ze naast de verkoop via lange termijn leasecontracten buitenlandse investeerders lokken om de infrastructuur op poten te krijgen en banen te creëren.

De miljardair Roman Abramovich, voorzitter van de Londense voetbalclub FC Chelsea, zou al interesse getoond hebben.

Prijzen

Een aantal eilanden is terug te vinden op de website Privateislandsonline.com. De prijzen voor de aanschaf van stukje Griekenland lopen hier uiteen van 1,5 miljoen euro voor het piepkleine eilandje St. Athanasios tot 15 miljoen euro, voor het eiland St. Thomas.

Er staat onder meer een gebied in Mykonos te koop, een van de belangrijkste toeristentrekpleisters die het land rijk is. Het gebied is voor een derde in handen van de overheid, die een koper hoopt te vinden die geld wil steken in het ontwikkelen van een luxe toeristencomplex.

Duitsland

In maart merkte een aantal Duitse politici al op dat de verkoop van een paar onbewoonde eilanden voor Griekenland een snelle manier zou zijn om wat geld binnen te halen. Slechts 227 Griekse eilanden zijn bewoond.

Volgens CDU-lid Josef Schlarmann en Frans Schaeffler van de partij FDP zou het land er goed aan doen niet alleen eilanden maar ook wat historische gebouwen en kunstwerken van de hand te doen.

Om aan zijn schuldverplichtingen te voldoen, maakt Griekenland aanspraak op een steunpakket van in totaal 110 miljard euro van de IMF en de EU. In ruil daarvoor heeft de Griekse regering drastische bezuinigingsmaatregelen toegezegd.

Zie ook: dossier Eurocrisis